Eerste Hulp bij Sportongevallen.

Deze module is bedoeld voor eerstehulpverleners die assisteren bij sportevenementen en voor eerstehulpverleners die actief zijn binnen een sportvereniging of op andere wijze zijn betrokken bij sporters. 

EHBSO (Eerste Hulp bij Sport Ongevallen) richt zich op het verlenen van hulp aan mensen die zich blesseren tijdens het sporten.

Sportongevallen verschillen niet veel van andere ongevallen, de instelling van de sporter maakt echter het verschil, deze is vaak eigenwijs en wil daardoor doorgaan met sporten ook al heeft hij een blessure opgelopen. 

Als hulpverlener (EHBSO'er) heb je hierbij een belangrijke taak. Je moet de ernst van de situatie kunnen inschatten en daarnaast weten hoe je een blessure juist behandeld.

De communicatie met een sporter is daarbij van groot belang, ook hoor je als EHBSO'er te weten hoe je sportongevallen kunt voorkomen.

Sporten is een gezonde bezigheid, toch krijgen sporters ook met sportletsels te maken. De eerstehulpverlener heeft een belangrijke functie bij het beperken van de schade die sporters tijdens het sporten op kunnen lopen. Goede eerste hulp kan erger voorkomen. Het herstel van een sportblessure begint al op het moment dat de Eerste Hulp wordt geboden.Onderwerpen:

Tijdens de cursus leert u wat u moet doen, maar ook wat u vooral moet laten. U verkrijgt kennis van de meest voorkomende sportletsels, de oorzaken en gevolgen. U leert de gevolgen van het sportletsel beperkt te houden. U krijgt inzicht in de wijze waarop sportletsels kunnen worden voorkomen. U raakt op de hoogte van effectieve blessurepreventieve maatregelen.Onderwerpen die behandeld worden:

sportletsels
vijf belangrijke punten bij het verlenen van eerste hulp bij sportongevallen
stoornissen in het bewustzijn
stoornissen in de ademhaling
stoornissen in de bloedsomloop
letsels van de huid
letsels van spieren en pezen
letsels van botten en gewrichten
letsels aan het hoofd
warmteletsels
koudeletsels
de organisatie van de Eerste Hulp bij sportevenementen
overzicht beschermende materialen per sport
verband- en hulpmiddelen

 

Duur & kosten.

De duur en kosten voor deze cursus kunt u opvragen via het contactformulier.